Un tata (Gabriel Liiceanu) îi scrie, înaintea unei operatii dificile, fiului sau. Expeditorul e în America, iar destinatarul, în Japonia.
Dupa operatie, scrisorile continua sa se înlantuie. Se agata mai întâi „ca iedera" de orice le iese în cale, apoi, dupa întoarcerea acasa a tatalui, devin confesiuni pe cele mai ... citeste mai departe
„Misiunea mea e sa-i trezesc pe oameni din somnul lor dintotdeauna, stiind totodata ca astfel comit o crima si ca ar fi de-o mie de ori mai bine sa-i las sa doarma mai departe, de vreme ce oricum, când se trezesc, nu am nimic sa le propun.“
O carte despre liderii din umbra ai Securitatii, arhitectii raului!
Eu am încercat sa descriu alte personaje, nu vedetele Securitatii, ci din cei 14.300 de ofiteri, angajati ai Securitatii, sa nu ne mintim singuri: nu toti bateau si erau tortionari.
„Paginile Apelului catre lichele au fost scrise pe fundalul unei drame istorice.
Ele sunt febrile pentru ca au fost puse pe hârtie sub febra urgentei de a evacua trecutul si sub teama ca ar putea sa ni se întâmple ceea ce între timp ni s-a întâmplat.
„Nu mai tin minte întocmai când mi-a venit ideea acestui volum.
E bine sa te cateri din când în când pe acoperisul lumii, mi-am spus, si sa râzi de tine si de altii, cu dorinta de a scapa macar o clipa de masca grava pe care ti-au întiparit-o pe figura ... citeste mai departe
Tragicul e cartea de debut a lui Gabriel Liiceanu.
Desi aparentele sunt ale unei monografii compuse în marginea unei categorii estetice, ea anunta de fapt volumul care va aparea douazeci de ani mai târziu ca împlinire a unui parcurs speculativ-filozofic: Despre limita.
„Ce-ar fi sa descoperim ca adevarata fericire e cea care ne pune viata la încercare si îi da o împlinire tocmai pentru ca a fost smulsa unei lumi ostile?
S-ar putea ca trecerea noastra pe pamânt sa capete alta forta când, în stradania naturala spre fericire, suntem pusi în situatia de ... citeste mai departe
Texte, eseuri si manifeste în favoarea implicarii în viata sociala si politica a intelectualului.
„Nimeni nu poate spune când alege cineva sa nu mai traiasca pentru ca viata i-a fost trasa prea jos. Nimeni nu poate spune când anume o societate, acumulând o cantitate de disperare, scârba si revolta incompatibile cu ... citeste mai departe